free hit counters
free hit counters


Bilder från Kolmården


Lite utsiktsbilder från olika berg i trakterna norr om Norrköping!


Klicka på bilderna för att förstora dem!Den här klippan, som ligger strax väster om sjön Näknen, sticker ut lite från det övriga berget. Det är lite luftigt där, men utsikten är fin.
Utsikt från klippan mot norr.
Utsikt mot skogarna öster om Näknen.
Här är jag på ett berg invid Ågelsjön, som sjön på den här bilden heter. Det här berget sägs vara Norrköping kommuns högsta punkt, svindlande 177 m ö h!
Utsikt åt Finspångs-hållet.
Ågelsjön var för tjugo år sedan en ganska okänd sjö i utkanten av Kolmården, men numera har klättrarna hittat hit. Bergen runt sjön har blivit ett berömt klätterområde, och det kan vara mängder av folk här en vacker sommardag.
En bild på en typisk liten sjö i Kolmården. Modergölen kallas den här, och enligt sägnen så skall en mor ha dränkt sig själv och sitt lilla barn i den här gölen en gång för länge sedan. Och fortfarande kan man om nätterna få se fadern ro omkring på den lilla sjön, tröstlöst sökande efter de försvunna tu... Inte konstigt att jag var livrädd för att gå till den här sjön när jag var liten!
Ättestupan i Åby kallas det här berget. Jag vet inte om det någonsin har fungerat som en ättestupa, men det är hur som helst en mäktig känsla att kliva ut på klippan och se trädtopparna långt där nedanför.
Utsikt norrut mot Skriketorp.
Jag fick följa med hit som liten, och som barn var det naturligtvis extra överväldigande att blicka ut över det här landskapet. Men det är fortfarande vackert tycker jag.
Där ligger Yxbacken, Pernilla Wibergs hemmabacke! Den är rätt kort och har bara 100 meters fallhöjd, men sista tredjedelen av backen är grymt brant.
Den innersta delen av Bråviken.
Utsikt rätt söderut mot Norrköpings skyline, knappt en och en halv mil bort. De här trakterna är väl inte särskilt representativa för "det vilda Kolmården", men den fantastiska utsikten från den här klippan är verkligen en av de vackraste här omkring.
Herrgården i Hult.
Ättetorp, uppfört under miljonprogrammets glansdagar. Där växte jag upp!
Tillbaka till Den höga nord