free hit counters
free hit counters


Ett ödetorp i Kolmården

Gamla boplatser i skogen får mig alltid att stanna upp och fundera. Ibland är det enda som återstår av det en gång så stolta huset en liten stenhög. Men om man ser sig omkring så kan man kanske upptäcka andra spår. Gamla omkullfallna äppelträd vittnar om att det faktiskt har levt människor där en gång i tiden. En rostig gammal plåthink kan ligga i närheten. Då infinner sig ofta en sorts vördnad inför platsen, och tanken går till de forna tiders nybyggare som slagit sig ned på just den platsen. Jag blir nyfiken! Nu hörs endast fåglarnas sång, men en gång i tiden var det liv och rörelse på platsen. En familj, hur många barn? Fyra, kanske fem? Barnskratt, barngråt. Nu härskar friden över platsen.

Bilderna på den här sidan föreställer ett torp som fortfarande står upprätt. Men hur länge till?

Jag tror att min far en gång nämnde att det var en man, en lärare från Stockholm, som var den siste privata ägaren av detta torp. Är det måhända hans stövlar som står kvar på verandan? När var han här den sista gången? Taket har blivit omlagt i modern tid, det kan man se. Hade han stora planer för sin kära sommarstuga, tro?

Detta är ett tidsdokument om man så vill. Bilderna togs en vårdag år 2004, och dörren till vedboden såg ut att nyligen ha ramlat av. Eller blivit borttagen av någon. Allt där inne såg märkligt orört ut. Tidningarna är daterade söndagen den 30 juni 1968. Vad hände här den dagen?


Klicka på bilderna för att förstora dem.Här kan man ana en liten röd idyll med vita knutar.
Det finns en del att göra på tomten.
Badmintonracket i trä hänger på sin plats!
Ett fönster i boningshuset har blivit sönderslaget, kanske av tjuvar. Därinne finns det också en del att ta tag i. Jag skulle byta köksgardin t ex.
Skulle kunna bli en fin sommarstuga. Tvåvånings!
Förmodligen ägs marken och huset nu av något skogsbolag.
Verandan är en synnerligen ful påbyggnad, men det var säkert mysigt att sitta här en sommareftermiddag. Dörren var ordentligt låst.
Överst på burken ser man den omisskännliga loggan! Vilken årsmodell är det på den här burken? 60-tal?
Vedboden till vänster.
Jag hade passerat det här torpet något år tidigare, och då satt dörren på plats. Nu låg den på marken. Innanför den vänstra dörren ligger dasset.
Arbetsbänken. Lika mycket ordning som på vilken annan vedbodsbänk som helst.
Här var det bättre ordning, däremot!
En gammal Aftonbladet ligger kvar. "Sommar-erotiken" står det med stora bokstäver. Aftonbladets journalistiska huvudtema är tydligen tidlöst.
Den tidigare ägaren verkar ha varit en manisk rökare, tillika samlare.
Van Baars var favoritmärket bland cigariller.
Frossandet i erotik måste gottgöras med lite läsande av Fina tidningen.
Tillbaka till Den höga nord