free hit counters
free hit counters


Kolmården

"Få av landets innebyggare torde åtnjuta samma förmån som de, vilka bygga och bo i Östergyllens nordöstra hörn, ty var bjudes väl inpå knutarna en så sällsynt vacker och omväxlande natur som där. Tänk blott på Kolmårdens vilda skogar, Östgötaslätten, Bråvikslandskapet och Östgötaskärgården. - Vad kan väl mer begäras?"


Detta är Sture Sjöstedts inledande ord i hans bok "På vandringsstråt - 20 vandringar i Norrköpings omgivningar" från år 1935. Visserligen skiner väl lokalpatriotismen igenom en smula, men okej; Kolmården är en vacker del av Sverige. Stora mörka skogar, stora ljusa skogar, öppen mark och sjöar i en sjysst blandning..


För några hundratal år sedan var Kolmården dessutom synonymt med rövare och fredlösa, som levde i skogen och gjorde resan till en riskabel upplevelse för de som tvingades ta den gamla Stockholmsvägen mellan Norrköping och Nyköping. Talrika äro de som blivit överfallna och rånade då rövarna legat i bakhåll och inväntat en handelskaravan på den vindlande skogsvägen...


Det har blivit många mil i dessa skogar för min del. Några gånger har jag haft kameran med mig, så därför:


Vill du se lite utsiktsbilder från denna sägenomspunna trakt? Klicka här.

Eller...

Vill du istället se hur det kan se ut vid ett övergivet torp någonstans i de djupa skogarna? Klicka här.

Eller...

Tillbaka till Den höga nord